Social media

Gaudit látsz, Gaudin jársz

2017. május 23. kedd

Antoni Gaudi nem csak fantasztikus épületeket tervezett, de azok berendezéseinek kialakításához is hozzájárult.

Barcelonában 11 Gaudi által tervezett épületet csodálhatunk meg, de a katalán építész zseni padokat, székeket, lemezjátszót és járólapokat is megalkotott az épületeken látható formai zsenialitással. Sőt ő tervezte a belvárosi Plaça Reial utcai lámpatesteit is.

Talán nem mindenki tudja, hogy a Paseo de Grácián nem csupán a Casa Batlló és a Casa Milá őrzi keze munkáját, de a sugárút oldlalsó járdáinak járólapja is Gaudi emlékét idézi. 1997-ben ugyanis a két épületbe - a Casa Batlló belső tereibe 1904-ben és a Casa Milá mellékhelyiségeibe - tervezett járólapok másolatait rakták le a művész emléke előtt tisztelegve. A hatszögletű járólapokat a tengert idézve kagylókkal, csigákkal, csikóhalakkal díszítette, és három járólap ad ki egy teljes mozaik képet. Így ne felejtsük el, hogy Barcelona belvárosában nem csak Gaudit látsz, de a “Gaudi mozaikok “ miatt Gaudin is jársz.

További hírek

A három grácia a Passeig de Grácián

Három gyönyörű épület keretezi a csodás barcelonai sugárút közepét, mely a viszály aranyalmájáról "La Manzana de la Discordia" névvel került be a köztudatba.

Indul a budapesti Spanyol Filmhét

A Spanyol Filmhéten 12 kortárs rendező filmje látható október 17-22 között

Alboran, Aranda, Avila vagy Tarraco lehet a nagy SEAT szabadidőautó neve

Szeptember 25-ig tudnak az érdeklődők szavazni, a legtöbb szavazatott szerzett földrajzi név lesz a győztes.

Social media