Newsroom

Social media

Katalán gasztro kalandok: a calçotada

2017. február 23. csütörtök

A ma már idegenforgalmi látványosságként is népszerű “hagymaünnep” a tél végét jelentő katalán hagyományok egyike.

A calçotada a Barcelonától délre fekvő Valls környékéről származik, de mára a térség egyik különleges eseményévé nőtte ki magát. Ideje március elejére tehető, amikor már az első tavaszi napsütés szabadtéri programokat is lehetővé tesz. A “hagymaünnep” alapja a calçot, a hazainál zsengébb újhagyma, melyet egy kicsit “tél búcsúztatóként” a szőlő tőkékről metszett vesszőkön sütnek nyílt tűzön. A calçotada remek kis társasági esemény, mert a sütés után a hagyma elfogyasztása is külön ceremónia alapján történik.

A gasztro kaland másik alapeleme a sült hagyma mellett a salvitxada szósz, melyet fokhagyma, paradicsom, zöldpaprika, mandula, mogyoró és szárított kenyér turmixolásával készítenek oliva olajjal és némi borecettel. Az étkezési ceremónia elején mindenki egy partedlit kap, hiszen az égett részétől megfosztott sült hagymát a szószba mártva kézzel engedjük szánkba, ami igencsak hátrányos ruházatunkra nézve. Nehezíti mindezt, hogy az elengedhetetlen vörösbort a katalánok a tű-szerű csúcsban végződő üveg flaskából, a porrón-ból isszák, ami újabb támadást jelent öltözékünkre nézve. Persze a sült hagyma után jönnek a húsok és az egyéb ínyencségek, de igazából a calçotada-ban a sütés és a partedlis evés, illetve a borozás adta társasági esemény a legfontosabb.

További hírek

40 focipálya méretű napelem a SEAT gyárban

A SEAT al Sol (a SEAT a Nap alatt) rendszer összesen 53 000 napelemmel az egyik legnagyobb a világon: 17 millió kWh-t termel évente.

A SEAT a spanyol fociválogatott támogatója

A SEAT lett a spanyol labdarúgó válogatott kiemelt támogatója.

CUPRA versenyautók a Hungaroringen

A Zengő Motorsport két CUPRA TCR versenyautóját már az április 27-29-i hétvégén láthatjuk a Hungaroringen a WTCR futamon.

Social media