Newsroom

Social media

La corrida de toros

2017. február 7. kedd

A görög-római időkből származtatják a mediterrán országokban elterjedt modernkori cirkuszi játékokat a bikaviadalokat (a képen Francisco Goya rézkarcán).

A bikaviadal az ókori áldozati rituálékból és a római kor cirkuszi játékaiból származik, ahol a gladiátorok sokszor medvékkel, oroszlánokkal, bikákkal harcoltak a “panem et circenses” kultúra jegyében. Spanyolországban a romanizációval és a középkor végén vált népszerűvé “az ember és a démoni hatalom” küzdelmének jelképeként. Ma is két formában, a gyalogos és a lovas változatban gyakorolják, ez utóbbi a rejoneo, ahol fantasztikus tudású lovasok és főleg kiválóan képzett lovak láthatók. Jelentőségét mutatja, hogy egyedül a bikaviadalok - és később a futball meccsek - kezdődnek pontosan a “majd később” hozzáállásról híres Spanyolországban, tehát a délután 5 órás kezdés évszázadok óta szent és sérthetetlen. A legjobb corridákat a városok falvak ünnepén tartják, ami például Valenciában a márciusi Las Fallas, Madridban pedig a májusi San Isidro ünnpségsorozatának idejére esik.

A bikaviadal pontos koreográfia szerint zajlik, 3 matador és csapata küzd meg 6 bikával. A fiesta a bevonulással veszi kezdetét, és három harmadból áll. A tercio de varas, a lándzsák harmada alatt a matador bika mozgását tanulmányozza, itt elsősorban segédei dolgoznak a capote-nek nevezett élénk színű kendővel, a harmadot a lóról lándzsázó picador-ok zárják. A második a tercio de banderillas, a zászlócskák harmada, amikor a szembejövő bika elől elugorva kis zászlókat szúrnak az állat marjába. A harmadi a tercio de muerte, a vég harmada, itt már a matadoré a főszerep, mozdulatai külön koreográfia szerint következnek piruettekkel, a bikát szemből vagy a háta mögött fogadó mozgásokkal. Ennek végén Spanyolországban nem, de több orszában, így Portugáliában, Kolumbiában megkegyelmeznek a bikának. A corrida végén a közönség zsebkendő lobogtatásával fejezi ki tetszését, és a legjobb matador segédei vállán az aréna főkapuján távozhat, de természetesen sokszor a füttyszó a matador “jutalma”. A corridák történetéhez tartozik az is, hogy az állatvédők tiltakozásának eredményeként már Spanyolországban is több helyen betiltották, így nincs bikaviadal a Kanári-szigeteken, Katalóniában és Galícia több városában.

Social media