Newsroom

Social media

December 13., kedd: a spanyoloknál ma nem találod a szerencsédet

2016. december 13. kedd

Ez a december 13-a a spanyol babonások és a magyar boszorkányrontás ellen kiutat nem látók világnapja. Ma van ugyanis “Martes 13”, a spanyol babonák szerint az a nap, amikor “ne házasodj, ne ülj repülőre, ne hagyd el az otthonodat”, Ráadásul a mai december 13, keddre, Luca napjára esik, ami a magyar hagyományokban is “gonoszjáró napként” él. A spanyolok szerint tehát szerencsétlen nap virradt fel, ami természetesen nem szerencsétlenebb a magyarok 13-ra eső péntekeinél, már ha létezik ilyen összefüggés. Szerintünk jobb a 13-ra mint szerencseszámra emlékezni. 

Azt, hogy Spanyolországban miért a keddre eső 13-a ez a nap, kétféleképpen magyarázzák. Egyrészt a 13-as “a rossz előjelekre”, azaz Júdásra utal az utolsó vacsora 13. résztvevőjeként. Másrészt a kedd, a spanyolban martes, ami Marsra, a háború istenre utaló nap, és ez állítólag a “rossz eljövetelét vetíti elő”. Ráadásul szerintük további árnyékot vet erre a napra, hogy Konstantinápoly bevétele is május 13-án, kedden hozta el a Római Birodalom bukását. 

Ezen a napon tehát minden rossz összejöhet, már persze akkor, ha így akarjuk látni a világot. Sokkal egyszerűbb megoldásnak látszik, december 13-án kedden is a szerencsejátékokon megjátszani a 13-ast, hogy bebizonyíthassuk ennek ellenkezőjét.

További hírek

40 focipálya méretű napelem a SEAT gyárban

A SEAT al Sol (a SEAT a Nap alatt) rendszer összesen 53 000 napelemmel az egyik legnagyobb a világon: 17 millió kWh-t termel évente.

A SEAT a spanyol fociválogatott támogatója

A SEAT lett a spanyol labdarúgó válogatott kiemelt támogatója.

CUPRA versenyautók a Hungaroringen

A Zengő Motorsport két CUPRA TCR versenyautóját már az április 27-29-i hétvégén láthatjuk a Hungaroringen a WTCR futamon.

Social media