Newsroom

Social media

Created in Barcelona - Barcelonában alkotva

2016. november 24. csütörtök

A sokat emlegetett SEAT formanyelv önmagában hordozza a Barcelona és környéke által ihletett kultúrális hátteret, az építészet, a festészet, a városrendezés, azaz egy igazi mediterrán város hatásait. A katalán főváros legdinamikusabb növekedése a 19-20. század fordulójára illetve a ’90-es évekre tehető. 

A 19. század végén a “modernismo” azaz a Budapesten szecessciónak nevezett kultúrális trend volt a meghatározó. Akkor építették a város ma is jellegzetesnek tekinthető városrészeit, melynek egyik jellegzetes megvalósulása a belváros Eixample negyede. Az egymásra merőlegesen épített házsorok sakktábla szerű elrendezést adnak, minden kereszteződés nyolcszögben kapcsolódik egymáshoz négy ház és négy utcatorkolat találkozásával. Ugyanakkor minden homlokzat más és más, és itt találhatók Gaudi legismertebb épületei, a Sagrada Famila, a Casa Milá, és a Casa Batlló is. Ez a korszak volt Dali, Picasso és Miró itteni munkásságának fénypontja is, hatásuk örök emlékműveket hozott létre a városban.

A ’90-es években természetesen az Olimpia kapcsán megvalósult beruházások - az Olimpiai Falu, a kikötők, a Monjuich hegyen épült Olimpiai Stadion illetve a Horta negyedben létrejött Velodrom környéke - adnak egyedi arculatot Barcelonának. Az Olimpiai Falu előtt ekkor épült a mintegy 6-8 kilóméteres tengerparti sétány, mellyel a várost “kinyitották a tenger felé”. Ezt a partszakaszt hosszabbítotték meg a 2004-es Európai Kultúrális Fórumra, így Barcelonában ma majnem 20 kilóméteres csodás tengerpart teszi vonzóvá a város keleti oldalát. Ugyanakkor a város valamennyi negyede élő egységet alkot, ahol új épületek emelkednek, új éttermek és üzletek nyílnak egy igazi mediterrán várost adva Európának és a világnak.

További hírek

40 focipálya méretű napelem a SEAT gyárban

A SEAT al Sol (a SEAT a Nap alatt) rendszer összesen 53 000 napelemmel az egyik legnagyobb a világon: 17 millió kWh-t termel évente.

A SEAT a spanyol fociválogatott támogatója

A SEAT lett a spanyol labdarúgó válogatott kiemelt támogatója.

CUPRA versenyautók a Hungaroringen

A Zengő Motorsport két CUPRA TCR versenyautóját már az április 27-29-i hétvégén láthatjuk a Hungaroringen a WTCR futamon.

Social media