Newsroom

Social media

Egy spanyol klasszikus - 25 éve rajtolt a SEAT Toledo

2016. október 25. kedd

1991 októberében mutatkozott be a spanyol gyár első lépcsőshátú modellje, a kasztíliai fővárosról elnevezett SEAT Toledo.

Ami a turizmusban Castilla la Mancha fővárosa, az a spanyol autóiparban a SEAT Toledo: meghatározó élmény, a hagyományok tisztelete. A napjainkig négy generációt megélő SEAT Toledo megalkotásában igazi formatervező nagyágyúk vettek részt, az első két korosztályt Giorgio Giugiaro, a harmadikat Walter de Silva, a negyediket pedig a jelenlegi design főnök, Alejandro Mesonero tervezte. A 25 éve bemutatott típus az első spanyol autó volt, melyet az 1986-ban a gyárat megvásárló Volkswagen-csoport égisze alatt gyártottak, jelentőségét mutatja, hogy I. János Károly jelenétében mutatták be az exkluzív toledoi Parador kastélyszállóban.

Gyártását mégi a régi, a barcelonai Zona Francában lévő gyárban kezdték meg, és 1993-ban tették át jelenlegi helyére, Martorellbe. Megalkotását erdetileg a harmadik generációs Passat alapjain tervezték, de későbba a Golf II. alaplemezén valósult meg. A Toledóval így a SEAT is belépett a színvonalas, minőségi limuzinok gyártói közé, hiszen elődje a SEAT Malaga sem formájában, sem műszakilag nem felelt meg a 90-es évek elvárásainak. Motorján sokáig ott díszelgett a “Porsche System” felirat, mely megerősíítette az új SEAT limuzin “királyi génjeit”. A SEAT Toledo 1991-1998 között gyártott első generációjából évente 40-50.000 darabot adtak el, mely a modernebbre rajzolt második korosztály indulásakor már 100.000 fölé emlekedett.

További hírek

40 focipálya méretű napelem a SEAT gyárban

A SEAT al Sol (a SEAT a Nap alatt) rendszer összesen 53 000 napelemmel az egyik legnagyobb a világon: 17 millió kWh-t termel évente.

A SEAT a spanyol fociválogatott támogatója

A SEAT lett a spanyol labdarúgó válogatott kiemelt támogatója.

CUPRA versenyautók a Hungaroringen

A Zengő Motorsport két CUPRA TCR versenyautóját már az április 27-29-i hétvégén láthatjuk a Hungaroringen a WTCR futamon.

Social media