Newsroom

Social media

Á la ville de … un moment … á la ville de Barcelona

2016. október 20. csütörtök

Fotó: Julián Martin (EFE) - Pasqual Maragall barcelonai polgármester (balra) és elődje Narcís Serra

“Elnöki minőségemben van szerencsém Önöknek bejelenteni, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság lausannei plenáris ülésén az 1992-es XXV. Olimpiai Játékok megrendezésének jogát … egy pillanat … Barcelona városának ítélte oda.” - hangzott el a spanyolok számára történelmi mondat 30 éve, 1986. október 17-én az akkori NOB elnök Juan Antonio Samaranch záró mondatában. A pillanatnyi szünetet a boríték kibontása miatt tartotta az elnök, aki - egyes elemzők szerint - bravúros sportpolitikai húzással segítette elő a katalán főváros győzelmét. A nyári olimpiára ugyanis Párizs, Belgrád, Brisbane, Birmingham és Amszterdam is jelentkezett, és sokáig a francia főváros számított Barcelona legnagyobb ellenfelének. A döntést megelőzően viszont Samaranch és a NOB tagok eredményesen lobbiztak annak érdekében, hogy az 1992-es Téli Olimpiát - a sokkal esélyesebb Cortina d’Ampezzo vagy Lillehammer helyett - a savoyai Albertville kapja, és ugyebár egyazon évben egy országban nem rendeznek téli és nyári játékokat is…

Mindenesetre Barcelona később bebizonyította, hogy a lehető legjobb választás volt, hiszen sikeres, élhető és a magyar sport szempontjából is emlékezetes Olimpiát rendeztek. Előtte azonban még hatalmas munkát kellett elvégezni a ’80-as évekre egy kicsit “elhasználódott” metropoliszban. A mai olimpiai helyszíneken - a tengerparton, a város északi kerületében Hortá-ban vagy az akkor már csak az erődről és a vidámparkról emlékezetes Montjuich hegy környékén - leromlott ipartelepek és lakóépületek álltak, lényegében csak az FC Barcelona stadionja volt világversenyre alkalmas helyszín. A grandiózus építkezéseket követően viszont teljesen megújult város fogadta a Ronda de Dalt körgyűrűvel összekötött olimpiai helyszíneken - az olimpiai faluban és kikötőben, a kerékpár - és teniszstadionban, az FCB stadionban és a hegyen felépített Olimpiai stadionban, Palau Sant Jordi-ban és a Picornell uszodásban - a 169 résztvevő ország 9.364 sportolóját.

További hírek

40 focipálya méretű napelem a SEAT gyárban

A SEAT al Sol (a SEAT a Nap alatt) rendszer összesen 53 000 napelemmel az egyik legnagyobb a világon: 17 millió kWh-t termel évente.

A SEAT a spanyol fociválogatott támogatója

A SEAT lett a spanyol labdarúgó válogatott kiemelt támogatója.

CUPRA versenyautók a Hungaroringen

A Zengő Motorsport két CUPRA TCR versenyautóját már az április 27-29-i hétvégén láthatjuk a Hungaroringen a WTCR futamon.

Social media