Newsroom

Social media

Spanyolok és katalánok Buda visszafoglalásakor

2016. szeptember 8. csütörtök

Idén szeptember 2-án volt 330 éve, hogy a Szent Liga spanyol és katalán önkéntesekkel megerősített csapatai visszafoglalták Budát a törököktől.
1686 nyarán két és fél hónapos ostrom után sikerült a Budai Vár visszafoglalása, ezzel lényegében véget ért a 145 éves török fennhatóság. A Lotharingiai Károly herceg és a II. Miksa Emánuel bajor választófejedelem által vezetett hadseregben franciák, spanyolok, katalánok, angolok, bajorok, svábok, brandenburgiak és szászok is harcoltak, egyötödüket kurucok és hajdúk adták.

A külföldiek emlékét ma 3 tábla örökíti meg a Budai Vár Lovag úti oldalán. Itt először egy magyar-spanyol nyelvű táblát helyeztek el még1934-ben a Buda felszabadításánál harcoló "300 spanyol katona" emlékére. Ezek többsége katalán származású volt, így a katalán autonóm kormány képviselői is többször helyeztek el koszorút budapesti látogatásaik alkalmával . A most látható magyar és katalán nyelvű emléktáblát 2000-ben avatták fel, és már a Buda felszabadításáért harcoló katalánoknak állít emléket.

További hírek

40 focipálya méretű napelem a SEAT gyárban

A SEAT al Sol (a SEAT a Nap alatt) rendszer összesen 53 000 napelemmel az egyik legnagyobb a világon: 17 millió kWh-t termel évente.

A SEAT a spanyol fociválogatott támogatója

A SEAT lett a spanyol labdarúgó válogatott kiemelt támogatója.

CUPRA versenyautók a Hungaroringen

A Zengő Motorsport két CUPRA TCR versenyautóját már az április 27-29-i hétvégén láthatjuk a Hungaroringen a WTCR futamon.

Social media