Newsroom

Social media

Kirándulás Atecába - Vörösbor csokoládéval

2016. augusztus 4. csütörtök

A Barcelona-Ateca útvonalon Zaragozát elhagyva, Calatayud városa után lényegében meg is érkeztünk Atecába. A kelták által i.e. 250 körül alapított városról már Ptolemaiosz görög filozófus is említést tesz Attakon néven, és a rómaiak is írtak róla Attacum-ként említve. Ez az útvonal már az ókorban is fontos kereskedelmi kötődést jelentett, így a kisváros is komoly hagyományokra tett szert már a római időktől kezdődően. A spanyolok által hősként említett Hódító Cid 1071-ben foglalta el a várost, míg a mórok korszaka után 1120-ban vált az aragóniai királyság részévé. A ma mintegy 2000 lakosú város a kereskedelmi útvonalakra jellemzően elsősorban kézműiparáról volt híres, ma viszont az itteni kiváló borok és a két csokoládégyár teszik ismertebbé. Sapnyolországban ma is népszerű a mi Balaton-szeletünkhöz hasonlító Huesitos, így ezekkel már nincs akadálya a gasztronómiában népszerű vörösbor és csokoládé íz-kavalkádnak. 
Atecához közel még egy népszerű, és kevéssé ismert látványosságot érdemes megnézni, a Piedra folyó mentén kialakított nemzeti parkot és az 1194-ben itt épített kolostort. A nemzeti parkban vízesések egyedülálló sora teszi érdekessé a tájat, és jelent felüdülést a nyári hónapokban, míg a Poblet-i apátság cisztercita rendi szerzetesei által alapított Monasterio de Piedra a zaragozai katedrális mellett az aragóniai térség másik kiemelkedő kulturális emléke.

További hírek

40 focipálya méretű napelem a SEAT gyárban

A SEAT al Sol (a SEAT a Nap alatt) rendszer összesen 53 000 napelemmel az egyik legnagyobb a világon: 17 millió kWh-t termel évente.

A SEAT a spanyol fociválogatott támogatója

A SEAT lett a spanyol labdarúgó válogatott kiemelt támogatója.

CUPRA versenyautók a Hungaroringen

A Zengő Motorsport két CUPRA TCR versenyautóját már az április 27-29-i hétvégén láthatjuk a Hungaroringen a WTCR futamon.

Social media