Newsroom

Social media

Kirándulás Atecába - A katalánok magyar királynője

2016. július 15. péntek

A pezsgőgyárak vidékéről Lérida felé haladva mintegy félúton ritka magyar emléket láthatunk. Barcelonától 130 kilóméterre találjuk ugyanis Vallbona de les Monges falut, itt - a cisztercita női kolostorban - nyugszik Árpádházi Jolán, az aragóniai és katalán grófságokat egyesítő uralkodó, I. “Hódító”Jakab felesége. II. András leánya a korabeli szokásoknak megfelelően dinasztikus kapcsolatok révén került a katalán vidékeken Szent Istvánhoz hasonlóan alapító uralkodónak tekintett I. Jakab udvarába, IX. Gergely pápa ezzel a házassággal kívánta erősíteni a mediterrán vidékek és a magyar királyság kapcsolatait. Esküvőjüket 1235. december 15-én tartották a barcelonai katedrálisban

Árpádházi Jolán nagy hatással volt az 1240-es évek politikai és kultúrális életére, kíséretében több mint száz magyar nemes és kézműves is érkezett. A krónikák szerint aktívan részt vett a Valencia elfoglalása utáni tárgyalásokban, komoly részt vállalt az uralkodó támogatásában. Emlékét Aragónia fővárosában, Zaragozában utca őrzi, Castellón városában pedig 27 éve emlékművet avattak a róla elnevezett téren. A város ünnepén minden évben megválasztják Na Violant d’Hongría-t, aki az ünnepek szépeként korabeli ruhában vesz rész az eseményeken.

További hírek

40 focipálya méretű napelem a SEAT gyárban

A SEAT al Sol (a SEAT a Nap alatt) rendszer összesen 53 000 napelemmel az egyik legnagyobb a világon: 17 millió kWh-t termel évente.

A SEAT a spanyol fociválogatott támogatója

A SEAT lett a spanyol labdarúgó válogatott kiemelt támogatója.

CUPRA versenyautók a Hungaroringen

A Zengő Motorsport két CUPRA TCR versenyautóját már az április 27-29-i hétvégén láthatjuk a Hungaroringen a WTCR futamon.

Social media