Social media

Ma 25 éve nyitották meg a Barcelonai Olimpiát

2017. július 25. kedd

1992. július 25-én este tartották a Barcelonai Olimpia nyitó ünnepségét, mely az azt követő két hétben hihetetlen magyar sikereket hozott.

A hivatalos nevén “Games of the XXV Olympiad”, azaz a jubileumi 25. Nyári Olimpiai Játékok 169 ország mintegy 13.000 versenyzőjét fogadta, itt versenyeztek először az olimpiai helyszíneken a Paralimpiai Játékok versenyzői. A nyitó- és záró ünnepséget az erre az alkalomra a Montjuich hegyen újjáépített Olimpiai Stadionban tartották, ez adott otthont az atlétikai versenyeknek is. Az Olimpiai lángot Antonio Rebollo paralimpikon íjász gyújtotta meg lángoló nyílvesszőt lőve a stadion kandelábere fölé.

Magyarország 23 sportágban 217 olimpikont indított, sportolóink 30 érmet, köztük 11 arany-, 12 ezüst- és 7 bronzérmet nyertek. Itt érkezett a csúcsra Egerszegi Krisztina - aki elhódította a 100 és a 200 hát, valamint a 400 vegyes bajnoki címét - és Darnyi Tamás - aki 200 és 400 vegyesen bizonyult legyőzhetetlennek. Mellettük Szabó Bence kard egyéniben, Ónodi Henrietta a torna versenyek ugró számában, Kovács Antal cselgáncsban, Repka Attila és Farkas Péter birkózásban, míg Dónusz Éva, Czigány Kinga, Kőbán Rita és Mészáros Erika kajak négyesben állt az olimpiai dobogó legfelsőbb fokára.

További hírek

A három grácia a Passeig de Grácián

Három gyönyörű épület keretezi a csodás barcelonai sugárút közepét, mely a viszály aranyalmájáról "La Manzana de la Discordia" névvel került be a köztudatba.

Indul a budapesti Spanyol Filmhét

A Spanyol Filmhéten 12 kortárs rendező filmje látható október 17-22 között

Alboran, Aranda, Avila vagy Tarraco lehet a nagy SEAT szabadidőautó neve

Szeptember 25-ig tudnak az érdeklődők szavazni, a legtöbb szavazatott szerzett földrajzi név lesz a győztes.

Social media